Een desensibilisatie kuur van uw hond als behandeling voor allergie
Bij desensibilisatie proberen we de hond minder gevoelig, ofwel “tolerant” te maken voor de allergenen waarvoor hij allergisch is. Bij gezonde honden is het immuunsysteem tolerant voor stoffen als huismijten en pollenkorrels, d.w.z. het immuunsysteem reageert niet op de aanwezigheid van deze stoffen. Maar bij een allergische hond is het immuunsysteem deze tolerantie verloren. Het immuunsysteem reageert daarom met een afweerreactie zodra deze stoffen het lichaam binnen komen. Dat uit zich meestal in jeuk en ontsteking van huid en of oren. Soms uit het zich door hooikoortsklachten als traanogen, jeukende ogen, loopneus en dergelijke. Bij de desensibilisatie proberen we het immuunsysteem als het ware te resetten, zodat het minder heftig op deze allergenen reageert. Dat doen we door middel van injecties met met steeds oplopende hoeveelheden van de allergenen.
Om te bepalen tegen welke allergenen uw hond niet kan nemen we bloed af. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd en er wordt dan getest op onder andere bomen grassen huisstofmijten, voedermijten ect. Op basis van deze tests kan er een flesje met injectievloeistof besteld worden met de desbetreffende allergenen.
Het idee is dat uw hond door de injecties gaat wennen aan de stoffen waar hij of zij allergisch voor is. Het gaat hier om een langdurig traject van injecties met allergenen, die in totaal jaren kan duren. De desensprik wordt na verloop van tijd maar één keer per 4 weken gegeven. Voordat de desenskuur aan slaat gaat er makkelijk langere tijd over heen, denk gerust in maanden. Het grote voordeel is dat u de oorzaak van de allergie aan het behandelen bent in plaats van alleen maar de allergie met medicijnen te onderdrukken (symptomen bestrijding). Zeker voor jonge dieren, die nog hun hele leven met de allergie moeten dealen, geniet de desensibilisatie kuur de voorkeur boven medicijnen.
Een nadeel is wel dat het een kostbaar traject is. De laboratoriumkosten lopen al gauw op tot ca. 500 euro of nog meer, afhankelijk van hoeveel allergieën uw hond heeft, en het is zoals eerder genoemd, een langdurig traject. De meeste verzekeraars vergoeden dit traject wel, maar iedere verzekering heeft wel zijn eigen voorwaarden. Soms zijn bijkomende medicijnen nog steeds nodig tot de desenskuur is aangeslagen zoals bijvoorbeeld speciale shampoo’s of een kuur antibiotica om de huidontstekingen aan te pakken of medicijnen om de jeuk te milderen. Soms reageert uw hond te heftig op de desenskuur en moeten we het standaard schema omgooien naar een tragere opbouw in tijd of hoeveelheid. Bij de meeste honden treedt na een aantal maanden verbetering op maar niet bij allemaal. En, om het nog complexer te maken, kan de allergie soms met de tijd ook verschuiven en wordt uw hond voor andere dingen allergisch, of is er een combinatie met voedselallergie.
De bedoeling is in principe dat u zelf de desensvloeistof leert prikken, maar is dat om wat voor reden dan ook niet haalbaar mag u ook de flesjes bij ons op de praktijk laten staan en de vloeistof door ons laten prikken. De injecties zijn onderhuids en het naaldje is dun en kort dus op zich is het niet eng of moeilijk om te doen. Als u net begint met de desens kuur is het wel handig dat u uw hond even goed in de gaten houdt, om er zeker van te zijn dat er geen te heftige allergische reacties optreden.
Mocht u geinteresseerd zijn in deze aanpak voor allergie of wilt u meer informatie, dan kunt u altijd bellen voor verdere uitleg en een afspraak.