Praktische tips en aanwijzingen voor de behandeling van suikerziekte

Suikerziekte is een aandoening die wel te behandelen maar in principe niet te verhelpen is. Heel soms komt het voor bij katten dat er spontane regressie is van de ziekte, maar dat is niet de regel. Wel kan in de loop van de tijd de behoefte aan insuline veranderen. Op internet is er heel veel informatie in omloop over het ontstaan en de symptomen van suikerziekte, daar heb ik verder niets aan toe te voegen. Ik wil het nu meer hebben over de praktische kant van de ziekte.
Suiker is de belangrijkste  energiebron voor uw huisdier. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in het lichaam opgenomen en gebruikt kan worden. Zonder insuline wordt de suiker niet gebruikt en stijgt het suikergehalte van het bloed tot boven de ‘nierdrempel’. De nieren kunnen de suiker namelijk vasthouden in het lichaam tot een bepaalde hoeveelheid, als het daarboven komt wordt de suiker uitgeplast. Op die manier kan er dus gekeken worden of uw dier suikerziekte heeft: er zit suiker in de urine. Dit is normaal niet zo. Tevens is de bloedsuikerspiegel, dus het suikergehalte in het bloed, te hoog. Soms zijn er aandoeningen aan de urinewegen waardoor er wel suiker in de urine zit maar geen verhoogde suikerspiegel in het bloed, dit is dan geen suikerziekte. Vandaar dat we altijd een bloedbepaling nodig hebben, zeker in het begin. Is de diagnose zeker, dan kan soms later in het ziekteproces volstaan worden met af en toe de urine nakijken op suiker.
Als uw dier suikerziekte heeft zult u insuline moeten spuiten bij uw dier om de suikerspiegel op peil te houden. Dit lijkt eng maar in de praktijk blijkt dat het snel went.  De hoeveelheid insuline verschilt van dier tot dier en moet in het begin zo precies mogelijk ingesteld worden. Vandaar dat u in het begin gevraagd wordt regelmatig te komen om een bloedje te nemen voor de suiker. Als de goede hoeveelheid insuline bepaald is hoeft u alleen af en toe te laten testen als er aanleiding voor is.
De belangrijkste tips zijn:
Het is belangrijk dat u uw huisdier iedere dag op ongeveer het zelfde tijdstip insuline prikt.
Aangezien eten belangrijk is bij insulinegift, kiezen de meeste mensen ervoor om de insuline te prikken tijdens een (kleine) maaltijd. Uw huisdier heeft dan afleiding en u weet zeker dat hij of zij gegeten heeft.
Insuline moet bewaard worden in de koelkast en voor gebruik moet het flesje voorzichtig gezwenkt worden, niet schudden. probeer met warm weer uw nieuwe flesje te halen met een koelelement op zak.
De insulinespuitjes kunnen, mits netjes bewaard, ongeveer drie keer gebruikt worden, soms vaker. Op den duur worden ze te bot en daarmee spuiten is dan niet echt aardig natuurlijk.
De gebruikte spuiten kunnen niet bij het gewone restafval. U kunt ze kosteloos bij ons inleveren dan doen wij ze in een speciale container die speciaal voor ziekenhuisafval is.
Het is belangrijk dat u de voeding constant houdt. Met voeding bedoel ik alle voeding in de breedste zin van het woord. Dus alle snoepjes, kluifjes en extra snackjes moeten zo constant mogelijk zijn. Een andere merk voeding heeft weer een andere koolhydratengehalte wat dus een andere insulinebehoefte geeft. Het zelfde geldt voor snoepjes en dergelijke. Probeer een keus te maken ten tijde dat de insuline wordt ingesteld, wat u van plan bent voor lange tijd te voeren, dan wordt de insuline daar namelijk op afgesteld. Mocht u door omstandigheden van voer moeten wisselen, houd er dan rekening mee dat de insuline behoefte kan veranderen.
Bij voorkeur geeft u uw hond twee keer per dag op vaste tijden eten. Een kat mag de hele dag door blijven eten. De gewone insuline heeft twee pieken van werking: de eerste rond het tijdstip van prikken, de tweede bij de kat 4 a 5 uur later en bij de hond 7 a 8 uur na de insulinegift. Dat zijn ook de tijden dat er eten beschikbaar dient te zijn, en dat zijn ook de tijden waarin de glucose bij voorkeur gemeten wordt en waar de insuline op ingesteld wordt.
Soms is een hond of kat niet of zeer moeilijk in te stellen. Dan kan het zijn dat de behoefte naar insuline zelf heel erg schommelt, of dat uw dier de insuline anders verwerkt waardoor de pieken van werking op een ander tijdstip vallen. Ook kan het zijn dat de insuline net een klein tikje te hoog wordt waardoor de bloedsuiker net een tikje te laag zakt en het lichaam daarna met onder andere adrenaline overcompenseert waardoor de suiker veel te hoog schiet. Om dit te achterhalen maken we bij de niet in te stellen dieren dan een curve: wij of u meten dan gedurende een hele dag ieder uur de suiker om meer inzicht te krijgen in het verloop van de suikerspiegel.
Zorg ervoor dat u altijd wat druivensuiker in huis heeft voor het geval dat uw huisdier in een ‘hypo’ komt.
Als uw huisdier braakt of om wat voor reden dan ook niet eet of niet mag eten, geef dan geen insuline. Ook als u twijfelt of u misgeprikt hebt met de insuline, geef dan niet nog een keer. Als u een keer een dosis gemist heeft, geef bij de volgende dosis dan niet extra veel. Uw huisdier kan beter een dagje suikerziekte ervaren dan teveel insuline krijgen en in een zogenaamde hypo gaan.
Een hypo is een tekort aan suiker in het bloed door (naar verhouding) teveel insuline, of een gewone hoeveelheid insuline maar niet eten. Hij of zij kan dan gaan wankelen, apathisch worden, flauwvallen of zelfs in coma raken.
Mocht uw huisdier in een hypo komen dan is het van belang dat u direct (opgeloste) druivensuiker, honing of gewoon suikerwater geeft. De suiker wordt door het mondslijmvlies al wat opgenomen. Pas wel op voor verslikken, als uw dier al te suf is om te slikken moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan zodat de suiker per injectie of infuus ingebracht kan worden. Als uw huisdier wel bijkomt met het suikerwater, geef hem of haar dan een extra maaltijd om de suiker weer op peil te krijgen. Daarna is het wel handig om te overleggen met uw dierenarts en de dosis insuline aan te pakken, als ook de eventuele oorzaak van het niet eten.
U kunt er zelf voor kiezen om een glucose apparaatje aan te schaffen bij de gewone apotheek. Dit scheelt u de tijd en kosten en uw dier de stress van het naar de praktijk toe komen. Bovendien kunt u dan zelf, als u twijfelt of uw dier een hypo heeft, een bloedtestje doen. U mag dit komen oefenen met uw dier op de praktijk. Om een druppel bloed te krijgen bij een kat geven we een klein prikje in het oor. Bij de hond is het iets lastiger, daar nemen we in principe bloed uit de ader. Bij rustige honden kan er ook geprikt worden aan de binnenkant van de (boven)lip.
Als er bij uw dier suikerziekte geconstateerd wordt komt er een hoop informatie op u af. Neem de tijd om alle informatie rustig (na) te lezen en bel gerust als u wilt overleggen. Het is een complex verhaal, schaamt u zich alstublieft niet om ons uw vragen desnoods een tweede keer voor te leggen. Bel ook vooral als u twijfelt aan de dosering insuline of bij andere onzekerheden, we staan u graag te woord, daar zijn we voor!

De dames zijn super aardig en lief onze BARBET komt er graag
Edwin Tieben
Edwin Tieben
2020-07-02T08:51:28+0000
Kom hier al jaren met mijn katten, en sinds vrijdag heeft mijn kitten ook kennis gemaakt. Onwijs vriendelijk en profesioneel personeel, ze doen alles voor jou huisdier, en denken ook altijd met jou mee. Het zijn Toppers!!
Tonyamber Tony
Tonyamber Tony
2019-12-01T12:58:04+0000
Heel erg bedankt voor de goede zorg voor onze Lizzie , we missen haar verschrikkelijk, maar zij heeft rust! ❤️3-9-2002 😔12-9-2019 . Dit zijn mensen met het hart op de goede plaats 👍
Els Oorthuis
Els Oorthuis
2019-09-17T13:58:22+0000
Hartelijk bedankt voor de goede zorgen en service. Fijn dat ik tijdens de castratie bij Brutusje mocht blijven. Jullie zijn toppers.
Marion Goetgeluk
Marion Goetgeluk
2019-07-11T20:24:49+0000
Geweldig team met hart voor dieren en mensen. Toppers👍
Leny Zandbergen
Leny Zandbergen
2019-06-23T19:31:34+0000
vriendelijke kundige mensen met een hart voor dieren
Brigitte van Nederveen
Brigitte van Nederveen
2019-06-13T08:50:12+0000
Hele fijne dierenarts met hart voor de dieren❤️
Mirella Konijn
Mirella Konijn
2019-04-28T17:34:33+0000
Behulpzaam, zorgzaam, kundig!
Tim Simonis
Tim Simonis
2019-02-21T08:48:01+0000
Lief, meelevend , kundig.. toppers!
Denise Zwijgers
Denise Zwijgers
2018-09-10T14:39:07+0000
Wij zijn al bijna 40 jaar bij deze dierenartspraktijk (voorheen Staring)
Tine van der Vaart
Tine van der Vaart
2018-08-18T20:06:30+0000
Door gezinsuitbreiding van onze pup Charlie moesten we ook opzoek naar een dierenarts. We kwamen via internet bij deze praktijk uit. Wat ons aansprak was de persoonlijke voorstelling van het team, dan weet je gelijk met wie te te maken hebt. Kortom, vriendelijk, behulpzaam, goed advies. Charlie blij, wij blij!
Alfred Winkelaar
Alfred Winkelaar
2018-08-14T10:02:47+0000
Betrokken, professioneel, kundig en betaalbaar. Kortom; fijne dierenartsen, welke onze warme aanbeveling verdienen!
Ferry FP
Ferry FP
2017-07-18T23:20:59+0000
Het betreft het begeleiden door dierenarts Nicole wat betreft het inslapen van onze hond Shadow. Wij willen grote waardering uitspreken over de wijze waarop Nicole onze hond Shadow begeleidt heeft met het inslapen. Zo correct, rustig, vriendelijk, tijd voor een gesprek en zo vol respect voor het zieke dier. Het was een sereen gebeuren en wij hebben er troost uit geput. Ook het snelle afhandelen van het vervoer met de dierenambulance waar zij voor heeft gezorgd is in alle tevredenheid gebeurd, wij zijn zeer content over de manier zoals Nicole alles heeft gedaan en geregeld. Pieter en Ria Hoozemans.
Ria Hoozemans
Ria Hoozemans
2018-07-20T15:03:18+0000
Mijn dieren worden altijd liefdevol verzorgd. En alles gaat in overleg 🙂
Chantal Hergt
Chantal Hergt
2018-03-26T18:32:40+0000
Gisteren in de spoeddienst is Tisha, mijn maltezer , liefdevol en zeer bekwaam geholpen. Het zal nog lang duren het genezingsproces, maar dankzij dit prima team heb ik goede hoop op herstel. Ook de emotionele opvang, door de arts was zeer waardevol. Zij gaf meteen morfine aan Tisha, zodat ze meteen van de pijn af kon komen en zij en de assistente haar konden behandelen. De schock van het gebeuren, daar gaat nog wel wat tijd overheen. Ik hoop dat ik ook weer de vrolijke Tisha krijg na dit bijtincident. Bedankt voor jullie goede zorgen !
Tisha Gioia
Tisha Gioia
2017-10-30T10:07:34+0000
Al meer dan 25j zijn we daar maar allemaal schatten zeker voor de dieren en kundig ��
Carla Steeds Beukelman
Carla Steeds Beukelman
2017-05-29T15:00:58+0000
Ik kan niet anders schrijven, dat niemand, uitgezonderd zo lief, goed, en kundig is voor onze dieren
Joke Kooijman
Joke Kooijman
2017-05-28T16:52:02+0000
Al jaren met al onze huisdieren hier geweest en de laatste 10 jaar met ons hondje. Altijd goed geholpen en fijne ervaringen.
Iris Zweers
Iris Zweers
2017-05-03T19:22:23+0000
Het is altijd een vakkundige gerustelling die er gegeven wordt. Een uitstekend team mensen.
Bakker Willy
Bakker Willy
2017-04-19T09:07:23+0000
Super aardige mensen, helpen je huisdier met liefde. Ben afgelopen vrijdag super geholpen!
Joyce Carlebür
Joyce Carlebür
2017-03-20T13:04:29+0000
Wij komen al 25 jaar bij deze dierenarts. Eerst dierenarts staring en nu bij Sandra. Ze zijn erg lief voor de dieren en staan altijd voor je klaar! Onze oude labrador gaat altijd met plezier naar binnen omdat ze weet dat de koektrommel open gaat �
Peggy van Dijk-Lupker
Peggy van Dijk-Lupker
2017-03-18T07:37:29+0000
Afgelopen woensdag onze lieve Joepie moeten laten inslapen. Dit werd in alle rust en met liefde gedaan bij van Zwol. Onze dank daarvoor. Wij missen hem wel hoor�
Patricia V T Hof
Patricia V T Hof
2016-12-30T20:32:44+0000
De mensen hier zijn super aardig en doen hun uiterste best voor je. Als er wat is kan de patiënt vrijwel direct even langs komen. Ze nemen echt de tijd voor je...blijf vooral zo doorgaan jullie zijn stuk voor stuk toppers!!! � dieren
M J E Rianne Wilms
M J E Rianne Wilms
2016-10-31T11:36:00+0000
Super geholpen met m'n zwangere hondje fleurtje snel en duidelijk handelen want elke minuut telt dan ook de na services is heel fijn geweest �
Lydia Falandt
Lydia Falandt
2016-09-08T10:12:53+0000
Altijd hele goede zorg gehad . De hond kwam er graag ( voor het snoepje )
Michel De Bruin
Michel De Bruin
2016-07-14T20:25:43+0000
Ze staan altijd klaar voor je met veel liefde voor het huisdier en geven advies waar je iets aan heb Onze luna een stafford trek me naar ze toe wil wel wat zeggen he
Yvonne Ligteringen
Yvonne Ligteringen
2016-05-14T06:29:41+0000
Superpraktijk.......9 sterren.
Ber Mulders
Ber Mulders
2016-02-18T23:14:53+0000
Ik raad iedereen de praktijk van D'r v Zwol aan zij zijn super ik ben al meer als 30 jaar geleden met mijn eerste hond bij D'r Staring en nu bij dit team ik heb weer een jonge hond aangeschaft een York die is weer in goede handen bij dit team.meer dan lof .
Conny Ramaekers
Conny Ramaekers
2015-09-03T15:51:16+0000
zijn toppertjes al 25 jr lang!!
Caby Den Braven
Caby Den Braven
2015-07-15T08:19:08+0000
Altijd fijn om door deze kanjers geholpen te worden!
Charlotte V. Leeuwen
Charlotte V. Leeuwen
2015-01-21T14:08:59+0000
Hele lieve mensen .....goede zorg een echte aanrader. ....
Claudette Looman
Claudette Looman
2014-12-14T11:41:02+0000
Wij zijn altijd dik tevreden elk jaar goede controlle onze Mickey en Minnie en als er wat is kan je altijd bellen je wordt altijd fijn te woord gestaan en ze nemen altijd alle tijd voor je poezen heel fijn wij zijn blij met onze dieren arts ik kan ze iedereen aanraden
Charissa Schrumpf-Springvloed
Charissa Schrumpf-Springvloed
2014-07-05T07:15:59+0000
Gweldig super lief en bekwaam
Jeannette Kroon
Jeannette Kroon
2014-02-15T11:02:03+0000
De liefste en beste dierenartsenpraktijk
Jan de Wit
Jan de Wit
2013-12-28T18:00:26+0000
Met alle honden altijd goed behandeld.
Cora van Toor
Cora van Toor
2013-12-01T10:15:50+0000
toegewijde mensen uitstekende dierenarts kom er al 7jaar
Maria Van Der Sluis
Maria Van Der Sluis
2013-10-23T09:49:08+0000
Graag wil ik deze dierenarts praktijk aanraden.....Dit team is ongelofelijk toegewijd en kundige (vinden Gizmo en Minoes ook die jullie daadwerkelijk uit de dood hebben terug gehaald nogmaals onze niet te beschrijven dank hier voor!!!)
Mike Akemann
Mike Akemann
2013-08-21T09:20:59+0000