Op mijn spreekuur had ik een patiëntje die ontzettend heeft geleden- uiteraard niet doelbewust maar daar kom ik nog op-.
Hij inspireerde mij tot deze column. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Het ging om Snuf, een konijntje, die met een half aangevreten achterkant veroorzaakt door maden op mijn spreektafel kwam. Snuf, een konijn die al een dagje ouder was, had van lieverlee niet zo’n goede weerstand meer en de ouderdom uitte zich bij hem in plakpoep rond de anus en, misschien daardoor wel, met enige regelmaat een blaasontsteking. Wel leefde hij als een prins in de ruime tuin van het baasje en kon hij altijd heerlijk zijn pootjes strekken samen met zijn maatje, een konijntje van één jaar oud.
Zijn baasje deed altijd haar best om hem zo goed mogelijk te behandelen. Als Snuf weer last had van zijn kwaaltjes kreeg hij na onderzoek de juiste medicijnen en was hij weer een poosje vrij van klachten. Alleen Snuf had nu de pech dat het warme weer en zijn vieze billen zorgden voor het aantrekken van veel vliegen, en een aantal daarvan hadden eitjes gelegd op Snuf.
In eerste instantie viel het het bazinnetje nog niet zo op dat er wat aan de hand was, maar in korte tijd werd Snuf wel erg sloom. Toen ze Snuf oppakte om te kijken wat er aan de hand was, viel al op dat dit wel erg makkelijk ging. Snuf liet zich namelijk zoals het een konijn betaamt, niet zomaar oppakken, maar nu dus wel. Tot haar grote schrik zag ze een hele grote wond en in die wond heel veel maden krioelen. Ze is hals over kop naar de praktijk toe gekomen, maar het was al te ver heen.
De maden hadden zich niet alleen te goed gedaan aan de bilspieren maar hadden zich ook door de huid heen naar de darmen gevreten. Ik heb Snuf toen snel uit zijn lijden verlost. Te weinig konijneneigenaren zijn zich bewust van het vliegengevaar, en zijn ernstig geschokt als hun konijn dit overkomt. Daarom wilde ik dit verhaal met jullie delen.
Let op met konijnen (als ook andere dieren) die een vieze achterkant of wond hebben, door diarree blaasontsteking of wat voor reden dan ook. Maak het regelmatig schoon en controleer dagelijks of er eitjes gelegd worden als het warmer wordt (lente-zomer).
Ook zijn er preventieve middelen op de markt voor konijnen, de diersoort bij wie dit het meest voorkomt. Voorkomen is in dit geval absoluut beter dan genezen!!