Achtergrondinformatie Voedselallergie
Voedselallergie, wat is dat?
Bij een allergie reageert het lichaam overdreven gevoelig op alledaagse stoffen. In het geval van voedselallergie reageert het lichaam dus overgevoelig op bestanddelen uit de voeding. Meestal gaat het hierbij om de eiwitten die in de voeding voorkomen (kip, rund en/of varken) en soms ook op gluten. Een dier met voedselallergie hoeft maar weinig van deze voedingsstoffen binnen te krijgen om een allergische reactie te krijgen. De allergische reactie uit zich meestal in jeuk, een rode huid, krabben en bijten aan de huid. Ook wordt vaak een oorontsteking gezien. Een voedselallergie kan niet behandeld worden met medicijnen, er zal een speciaal hypoallergeen dieet gegeven moeten worden. Om zeker te weten of uw huisdier last heeft van voedselallergie moet uw dier minimaal 8 weken lang uitsluitend hypoallergeen voer te eten krijgen.
“Mijn hond/kat krijgt een goed merk voer, dus hij kan niet allergisch zijn”
Dit is niet waar. Het gaat niet om het merk voer van de voeding of de kwaliteit, maar om de ingrediënten. Bijvoorbeeld kip en rund komen veel voor in voeding en als uw huisdier hier allergisch voor is zal hij op elk merk voer een reactie krijgen. In de dierenwinkel hebben voedingen wel eens de naam ‘hypoallergeen’, maar let altijd goed op de ingrediënten, want vaak zitten hier alsnog bestanddelen in waar uw huisdier niet tegen kan. Het voer wat u bij de dierenarts koopt is wel 100% hypoallergeen. De fabriek wordt eerst helemaal schoongemaakt voordat dit voer geproduceerd wordt, zodat er geen resten in terecht kunnen komen waar uw dier allergisch voor is.
“Mijn hond/kat heeft zijn hele leven hetzelfde voer, dus daar kan hij niet allergisch voor zijn”
Een allergie ontwikkel je in de loop der tijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook pas rond hun 20e last krijgen van hooikoorts. Het is juist andersom: als een dier bepaalde ingrediënten nog nooit gehad heeft, kan hij hier niet allergisch voor zijn. Een allergische reactie wordt namelijk opgebouwd en wordt steeds sterker naarmate er vaker contact is.
“Mijn hond/kat krijgt echt alleen maar hypoallergeen voer, en zijn medicijnen in een klein stukje worst”
Een stukje worst, hoe klein het ook is, kan genoeg zijn om een allergie in stand te houden. Hetzelfde geldt voor een kaakje als uw dier allergisch is voor gluten, een stukje eierkoek als hij allergisch is voor kip enzovoort… Onthoudt dat de reactie (de jeuk) niet in verhouding staat met de grootte van dat stukje worst, kaakje, eierkoek etc… De allergie is een overdreven reactie van het lichaam.
“Als ik geen tussendoortjes meer geef is dat zo zielig”
Dieren hebben vaste gewoontes. Als uw hond/kat altijd een snoepje kreeg, dan verwacht hij die nu ook te krijgen. Geef absoluut niets anders dan het hypoallergene voer! Geef een paar brokjes van dit voer als tussendoortje, uw huisdier vindt dit net zo lekker. Hypoallergeen voer bevat alle vitaminen en mineralen die uw huisdier nodig heeft.
“Bij voedselallergie krijg je toch ook last van braken en diarree?”
Dit is maar zelden het geval. Het ‘foute’ voedselbestanddeel zet de allergische cellen van het lichaam in werking die zich vooral in de huid bevinden, met als gevolg jeuk, krabwonden, ontstekingen enz…
“Waarom moet ik minimaal 8 weken hypoallergeen voer geven?”
Bij een allergie is het lichaam overgevoelig. Het heeft veel tijd nodig om te kalmeren. Let wel: kalmeren is niet genezen. De allergische reactie staat als het ware ‘startklaar’ om bij het minste of geringste foute voerbestanddeel uit te breken en jeuk en ongemak te geven en ‘suddert’ altijd nog een poos na. Mocht uw huisdier binnen deze 8 weken toch wat anders te eten krijgen dan moet u weer van voren af aan beginnen.
Hypoallergeen voer is alleen bij de dierenarts te krijgen, en is een dure voeding. Hypoallergeen voer van de dierenwinkel is goedkoper en lijkt net zo goed maar met de ingrediënten wordt niet zo nauwkeurig omgesprongen als met die in het voer van uw dierenarts, waardoor de klachten kunnen blijven bestaan. Het gevaar hiervan is dat men denkt dat er geen sprake is van voedselallergie terwijl dit juist wel het geval is en het dier onnodig klachten blijft houden. Ga dus zorgvuldig om met het geven van hypoallergene voeding en neem bij twijfel of vragen altijd contact op met uw dierenarts!